sieraden gereedschappen gebruiken

Sieraden gereedschappen gebruiken

In blog by Anita1 Comment

Sieraden gereedschappen gebruiken: bij Ekster Jewels lees je er alles over. Geïnteresseerd in sieraden gereedschappen gebruiken? Zoals je weet zijn alle producten in de sieraden webshop zelfgemaakte sieraden. Heb je inspiratie gekregen en ben je van plan om ook zelf sieraden maken te starten? Wanneer je zelf sieraden maken gaat, heb je uiteraard de juiste benodigdheden nodig. Sieraden benodigdheden lopen uiteen van kettingen, sluitingen, eindkapjes, kettel- en nietstiften, veterklemmen, buigringen e.d. en last but not least: de juiste sieraden gereedschappen. Zonder sieraden gereedschappen kun je alle materialen en benodigdheden in huis hebben, maar kun je nog steeds geen zelfgemaakte sieraden in elkaar zetten.

Sieraden gereedschappen gebruiken

Als we het hebben over sieraden gereedschappen, dan is dat een vrij breed begrip. Als je op deze term gaat zoeken, zul je zien dat je allerlei producten te zien krijgt, bijvoorbeeld sieradenlijm, legborden, ringstokken, kralenrijgnaalden en dat soort hulpstukken. Veel van dit soort producten zijn handig, maar niet noodzakelijk. Zeker niet voor een beginnende doe-het-zelf sieradenmaker. Wat wel noodzakelijke sieraden gereedschappen zijn als je zelf sieraden maakt dat zijn de sieraden tangen. En ga nou niet in de gereedschapskoffer zitten rommelen naar tangen, want daar beschadig je de fijne materialen van je sieraad alleen maar mee. Schaf er gewoon voor een kleine prijs een aantal aan; al tussen de 5 en 10 euro kun je een kwalitatief goede sieraden tang kopen. Uiteraard kun je ze gerust goedkoper krijgen, maar je wilt dat je zelfgemaakte sieraden zo mooi mogelijk zijn, dus beknibbel niet op sieraden gereedschappen en koop sieraden gereedschappen van goede kwaliteit. Hieronder licht ik toe welke drie tangen het meest worden gebruikt en hoe de sieraden gereedschappen gebruiken.

sieraden gereedschappen

Kniptang

De kniptang kan sowieso niet ontbreken in je sieraden gereedschapskist. Een kniptang gebruik je onder andere voor het op maat knippen van kettelstiften en nietstiften, die je gebruikt om kralen en bedels aan je ketting of armband te bevestigen. Maar met een kniptang kun je ook draad op maat knippen, zoals staaldraad of nylondraad. Aan een kant is de tang vlak en aan de andere kant zijn er twee snijvlakken. Daartussen stop je de stift of de draad en je kunt precies op de juiste hoogte afknippen. Let er op dat je het uiteinde dat je gaat afknippen met je andere hand beet houdt; de meeste materialen zijn van metaal gemaakt en de stukjes die je afknipt kunnen scherp zijn. Je wil het niet in je ogen krijgen!

Rondbektang

Nu je het draad op maat hebt geknipt en je kettelstiften of nietstiften op maat hebt geknipt, moet je de kraal of de bedel nog aan de ketting of armband kunnen bevestigen. Dit doe je door aan het uiteinde van de stift een rond uiteinde te draaien. Dit wordt vaak een oog of oogje draaien genoemd. Hiervoor gebruik je de rondbektang. Je pakt de stift of het draad en zet deze klem tussen de twee ‘bekken’ van de tang. De diameter van het oogje dat je gaat draaien, wordt bepaald door hoe hoog of hoe laag je het ijzerdraad klem zet in de tang. Vervolgens buig je met je vingers het ijzerdraad om de bek heen. Let er op dat de resterende stift of draad nu scheef op je oogje staat, dus voor een mooie afwerking buig je dit nog haaks op het oogje.

Platbektang

Tenslotte is er de plakbektang, vaak gebruikt voor het beethouden van je materialen. De platbektang heeft twee platte bekken, die binnenin gerimpeld zijn, wat de grip verhoogt. Maar let er op dat die ribbels schade kunnen aanrichten aan je sieraad en kies als je je materialen vasthoudt voor een platbektang met gladde bekken. De platbektang wordt daarnaast vaak gebruikt voor het buigen van ijzerdraad. Uiteraard kun je dit ook met je vingers zelf doen, maar ten eerste krijg je ronde en scheve hoeken en ten tweede kan het best lastig en soms pijnlijk zijn als het ijzerdraad wat dikker is. Met de platbektang buig je gemakkelijk en snel mooie hoeken in je ijzerdraad.

Sieraden gereedschap | sieraden tangen

In onderstaand filmpje zie je direct hoe je met de tangen moet omgaan en hoor je nogmaals kort samengevat wat de werking van elke tang is. Toch nog niet helemaal toe aan het zelf maken van sieraden en het aanschaffen van sieraden gereedschappen? Dan houd je het toch gewoon bij mijn zelfgemaakte sieraden in de sieraden webshop? Al voor een kleine prijs heb je een unieke sieraad!

button webshop


Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.