schoonmaken sieraden

Sieraden schoonmaken

In blog by Anita1 Comment

Sieraden schoonmaken: alle info van Ekster Jewels. Alle sieraden in de sieraden webshop hebben een zekere bling factor, dat heeft ieder sieraad. En als je net zo’n ekster bent als iedereen op deze site, dan ben je verzot op je sieraden juist om die bling. Maar na verloop van tijd verdwijnt de bling. Sieraden schoonmaken kan helpen, ik leg je uit hoe. Maar hoe zorg je dat het zo ver niet komt? Hoe je je sieraden zo onderhoudt dat ze zo lang mogelijk hun bling behouden, dat lees je hier!

Sieraden slijtage

Na verloop van tijd worden de onderdelen van je sieraden zwakker en treedt er slijtage van sieraden op. Dit is een natuurlijk proces en is onontkoombaar. Het is ook niet zo gek als je denkt aan alles wat je doet op een dag en alle omstandigheden waaraan de sieraden worden blootgesteld. Wanneer je niet verantwoordelijk omgaat met je sieraden, treedt slijtage nog veel sneller op. Daarom is het aan te raden om je sieraden af te doen wanneer je gaat sporten. Maar ook wanneer je huishoudelijke klusjes doet of ruw werk is het verstandig de sieraden af te doen. Er zijn mensen die hun sieraden het liefst dag en nacht dragen en ze dus ook om houden wanneer ze gaan slapen. Het is echter slimmer om de sieraden ‘s nachts af te doen om beschadigingen en defecten te voorkomen. Daarnaast; er is in het donker dan toch niemand die je sieraden kan bewonderen..

Sieraden verkleuren

Naast natuurlijke slijtage kan er na verloop van tijd ook verkleuring van sieraden optreden. De eens zo schitterende sieraden worden dof, hebben soms een zwart laagje en glanzen minder. Veelal is ook dit een natuurlijk proces en heeft het te maken met de PH-waarden van de huid én door de bacteriën op het lijf die tussen scharnieren en schakels gaat zitten. Tevens kan het te maken hebben met zwavel die in lucht en stof zit. Daarnaast kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan door het gebruik van haarlak, huidcrème, make-up en parfum; allemaal producten die het materiaal aantasten. Ook ontstaan verkleuringen door contact met vocht of veelvuldige blootstelling in vochtige ruimtes en te fel zonlicht en/of zonnebank.

Sieraden schoonmaken: de no go’s

Regelmatig sieraden schoonmaken is dus belangrijk als je slijtage van sieraden wilt voorkomen en de prachtige glans wilt behouden. Op internet zijn er allerlei tips te vinden; van autopoets tot cola. Het is belangrijk enkele aandachtspunten te onthouden, aangezien niet elk sieraad dezelfde manier van schoonmaken aankan. Je moet altijd rekening houden met het materiaal waarvan jouw sieraad gemaakt is. De belangrijkste no go’s:

  • Gebruik liever géén kokend water als je te maken hebt met kwetsbare sieraden. Sieraden met stenen krijgen scheuren of barsten. Denk bijvoorbeeld aan opalen, die overigens ook niet tegen chemische of schurende stoffen kunnen. Laat het gekookte water altijd even een paar tellen afkoelen voordat je jouw sieraden hieraan blootstelt.
  • Gebruik nóóit bleek of chloor, want in plaats van de verkleuringen te verhelpen, veroorzaakt het juist permanente verkleuringen. Ook met ammonia, dat online veel wordt aangeraden, moet je oppassen. Het heeft een bijtende werking, waardoor het de materialen kan beschadigen. Mocht je dit toch willen proberen, laat de sieraden dan in ieder geval niet lang in de ammonia liggen.
  • Gebruik geen hulpmiddelen die schade kunnen aanbrengen aan je sieraad. Geen schuursponsjes of elektrische tandenborstels.

Sieraden poetsen

Nu je weet wat je vooral niet moet doen, is de vraag wat je dan wél kunt doen als je zelf je sieraden wilt reinigen. Ik heb drie manieren op een rij voor je, die het minst schadelijk zijn voor je sieraden.

1. Sieraden schoonmaken met een doek

sieraden schoonmaken met doekPersoonlijk sta ik het meest achter deze manier. De twee manieren die ik hieronder ook nog beschrijf hebben nu eenmaal een aantal risico´s als je niet alle juiste stappen neemt. Daarnaast gebruik je bij die twee manieren water. Maar sieraden waarin bijvoorbeeld steentjes verwerkt zijn, kunnen niet goed tegen water en al helemaal niet als je het lang laat weken. De lijmlaag die tussen je sieraad en de steentjes zit weekt daardoor namelijk los, waardoor je de steentjes gemakkelijk kwijtraakt.
Je sieraden schoonmaken met een doek kan vrijwel nooit misgaan. Je maakt eerst een sopje van lauwwarm water en een aantal druppels schoonmaakmiddel of afwasmiddel. Vervolgens doop je de doek in het water en wrijft voorzichtig over je sieraden. Wanneer er steentjes in je sieraden zitten, wrijf daar dan omheen. Als je het sieraad helemaal ingewreven hebt met sop, pak je een nieuwe, schone doek. Deze maak je alleen vochtig met wat water en hiermee veeg je de sop resten van je sieraad. Vervolgens dep je het sieraad droog en klaar is kees!

2. Sieraden schoonmaken met aluminiumfolie en soda

Je legt wat aluminiumfolie in een bakje. Op het folie strooi je enkele eetlepels soda. Vervolgens giet je warm water over de soda. Zoals uitgelegd gebruik je geen kokend water, laat dit in ieder geval even afkoelen. Water van zo’n 60 graden is warm genoeg. Nu het ‘sopje’ klaar is, leg je jouw sieraden erin. Zorg ervoor dat het sieraad in aanraking komt met het aluminiumfolie. Laat de sieraden net zo lang weken als nodig. Je zult zien dat al na enkele ogenblikken de donkere aanslag van je sieraad verdwijnt. Je kunt het sieraad er uit halen en met kraanwater afspoelen. Droog het sieraad weer zorgvuldig af met een schone en droge doek. Sieraden schoonmaken is zo gedaan! Voor een nog duidelijkere instructie kun je ook eens dit filmpje bekijken!

3. Sieraden schoonmaken met tandpasta

Tandpasta heeft zoals we weten een schurende werking. Omdat we niet willen dat de sieraden beschadigen ga je het verdunnen. Maak daarom een papje van tandpasta in een schaaltje met een klein beetje water: zo’n 2 eetlepels zijn voldoende. Je doopt een tandenborstel in het papje en poetst de sieraden. Let op: gebruik altijd een schone en zo zacht mogelijke tandenborstel. Harde borstels kunnen krassen veroorzaken. Poets ook zeker niet te hard, je wilt niet dat je een laagje van je sieraad poetst (bijvoorbeeld bij bladgouden sieraden). Zet dus niet je elektrische tandenborstel op je sieraad, maar poets gewoon met de hand.

sieraden schoonmaken met tandenborstelToch bang voor beschadiging bij sieraden schoonmaken? Neem het zekere voor het onzekere en breng de pasta in plaats van op een borstel juist op een schone doek aan. Maar eerlijk is eerlijk: met een borsteltje kom je het beste tussen alle gaten en kiertjes. Klaar met poetsen of wrijven? Spoel het sieraad af met wat kraanwater tot alle pasta resten verwijderd zijn en dep weer droog met een schone en droge doek.Overigens kun je ook prima andere borsteltjes gebruiken, als de haren maar zacht zijn. Denk bijvoorbeeld aan een wenkbrauwborsteltje.
Voor bovenstaande manieren van sieraden schoonmaken nog 2 belangrijke tips: let er namelijk op wanneer je jouw sieraden boven een wasbak of gootsteen schoonmaakt dat je het putje afdekt! Een inkopper zou je denken, maar je wil niet weten hoe vaak er al ringen, kralen of bedels zijn verdwenen in een gootsteenputje. Daarnaast kun je voor het poetsen met een doek, of het afdrogen met een doek goed gebruik maken van microvezeldoekjes.

Sieraden reinigen

Naast deze huishoudelijke tips zijn er uiteraard ook wat meer specialistische manieren voor sieraden schoonmaken. Zo kun je denken aan het aanschaffen van een sieradenbad, een poetsdoek, polish en er zijn zelfs poetshandschoenen. Als je twijfelt over het zelf schoonmaken van je sieraden, bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met een duur sieraad of misschien wel een erfstuk, doe het dan gewoon niet zelf. Raadpleeg bijvoorbeeld de juwelier eerst, of laat het bij de juwelier schoonmaken.

Voor sieraden schoonmaken, poetsen en reiniging kun je uiteraard ook bij Ekster Jewels terecht. Ga naar de pagina over reparaties van sieraden, om een verzoek tot sieraden schoonmaken of reparaties van sieraden in te dienen. Vervolgens spreken we samen af wat er moet gebeuren en wat de kosten zullen zijn.

Sieraden schoonmaken

Ik hoor hieronder graag of je iets aan mijn tips hebt gehad! Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Of heb je goede aanvullingen of tips voor alle sieradenliefhebbers voor sieraden schoonmaken? Laat dan zeker even een reactie achter!

Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.