welke lengte ketting kiezen

Welke lengte ketting kiezen: de juiste kettinglengte

In blog, sieraden tips by AnitaLeave a Comment

Welke lengte ketting kiezen, dat is zo makkelijk nog niet! Er zijn verschillende lengtes in kettingen, maar wanneer kies je welke lengte? Dat heeft alles te maken met jouw outfit, maar ook met jouw lichaamslengte en lichaamsbouw, je gezichtsvorm en je nek. De juiste kettinglengte bepalen leer je hier. Net als: welke kettinglengte kiezen? Alle tips and tricks van Ekster Jewels op een rijtje voor je, uitgesplitst per aandachtsgebied. Vragen of aanvullingen? Laat onder deze post dan zeker even een reactie achter!

De juiste kettinglengte: welke lengte ketting kiezen?

Lees hier eerst over alle Kettinglengtes
Lees vervolgens over welke lengte ketting voor jouw lichaamslengte
Lees hier over welke lengte ketting bij jouw lichaamsbouw
Lees hier over welke lengte ketting bij jouw gezichtsvorm
Lees hier over welke lengte ketting bij jouw nek
Lees tenslotte over welke lengte en soort ketting bij jouw outfit

Kettinglengtes

Sieraden worden al sinds de oudheid gedragen. De meest populaire sieraden zijn: armbanden, horloges, kettingen, oorbellen en ringen. In de sieraden webshop vind je dan ook een uitgebreid aanbod kettingen. Deze handgemaakte kettingen zijn gemaakt van verschillende materialen en verschillen ook in lengtes. Maar welke lengte ketting kies je? Allereerst is het goed om te weten welke lengtes van kettingen er allemaal zijn. Hieronder een overzicht, waarbij wordt uitgelegd tot waar de ketting op het lijf valt.

 • Kettinglengte 25 tot 36 cm: dit zijn zeer korte kettingen die nauw om de hals sluiten en worden ook wel ‘chockers’ genoemd.
 • Kettinglengte 40 tot 45 cm: dit zijn kettingen die op het sleutelbeen vallen. Als er nog een bedel of hanger aan de ketting hangt, valt deze vaak op het borstbeen. Dit soort kettingen komen vaak mooi boven de halslijn van je kleding uit.
 • Kettinglengte 45 tot 60 cm: dit zijn kettingen die net boven de borsten vallen. Een eventuele bedel of hanger aan de ketting valt vaak in het decolleté. Maar er zijn ook kettingen die inclusief hanger nog boven de buste vallen.
 • Kettinglengte 70 tot 90 cm: dit zijn kettingen die op of onder de borsten hangen. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de omvang van de buste. Sommige kettingen worden dubbel gedragen.
 • Kettinglengte 100 cm en langer: dit zijn kettingen die op of onder je navel vallen. Als je daar van houdt kun je de ketting zo lang dragen en anders wordt de ketting vaak twee of drie keer om de hals gewikkeld.
 • Kettinglengte 120 cm en langer: dit zijn kettingen die sowieso meerdere malen om de nek worden gewikkeld, anders is de lengte veel te lang. Soms zie je ook wel eens dat er een knoop in de ketting wordt gelegd, zo halverwege de buste.

Let op: de afbeelding is een globale weergave. Hoe de ketting daadwerkelijk per persoon valt, hangt af van onder andere de breedte van je nek, de grootte van de buste e.d.

Welke kettinglengte voor jouw lichaamslengte?

De lengte van je lichaam is van invloed op het kiezen van de juiste ketting. Ben jij klein van stuk, dan kun je ook beter korte kettingen dragen. Bij het dragen van lange kettingen kloppen de verhoudingen van je lichaam niet meer en benadruk je jouw korte lichaamslengte. Wanneer je een lange lat bent is het juist prachtig om lange kettingen te dragen. Je legt zo het accent op de juiste plek. Wanneer je een korte ketting draagt, lijkt jouw lichaam nog langer. Lange kettingen kun je ook meerdere malen omgeslagen dragen of er een knoop in leggen. Wanneer je niet specifiek kort of lang bent, maar een gemiddelde lichaamslengte hebt, dan heb jij geluk. Bijna alle kettinglengtes passen bij jou. Uiteraard moet je de ketting wel op een juiste manier afgestemd hebben met jouw outfit, maar daarover later meer.

Welke kettinglengte bij jouw lichaamsomvang?

Ook jouw lichaamsomvang moet je in overweging nemen als je een ketting kiest. Over het algemeen is het zo: hoe groter jouw lichaamsomvang, hoe groter jouw borstomvang. Dit is natuurlijk lang niet in elk geval zo. Heb jij een rond en vol lichaam en dus ook een grote buste, dan kun je het accent verleggen door gemiddelde en lange kettingen niet te dragen. Als je wilt dat jouw borsten minder opvallen, dan kun je het beste kiezen voor korte kettingen. Ben je trots op jouw borsten of wil je ze juist wel accentueren, dan kun je het beste kiezen voor een ketting met een gemiddelde lengte (tussen de 50 en 80 centimeter). Wanneer je juist een kleine borstomvang hebt, dan kun je het beste dunne kettingen dragen, met een lange lengte. Wanneer je dikke kettingen draagt, benadrukt dit juist hoe plat de borst is.

Welke kettinglengte bij jouw gezichtsvorm?

De lengte van je ketting stem je ook af op de vorm van jouw gezicht. Sterker nog: jouw ketting heeft invloed op de accenten van jouw gezicht. Het liefste kies je een ketting die mooi past bij jouw gezichtsvorm.

 • Ronde gezichtsvorm: Zwak de rondingen van jouw gezicht door jouw kaaklijn te verlengen. Dit doe je met een ketting van 65 – 90 centimeter lang.
 • Lange gezichtsvorm: Verkort juist jouw kaaklijn door te kiezen voor een korte ketting van 25 – 45 centimeter.
 • Ovale gezichtsvorm: alle kettinglengtes passen bij deze gezichtsvorm. Mazzelaar!
 • Vierkante gezichtsvorm: Zwak de hoeken van jouw gezicht af door een korte ketting van 25 – 45 centimeter te kiezen.
 • Hartvormige gezichtsvorm: wordt gekenmerkt door een puntige kin. Geef je kin een rondere en zachte uitstraling door voor een korte ketting van 25 – 45 centimeter te kiezen.
gezichtsvormen

Welke kettinglengte bij jouw nek?

Niet alleen de omvang, maar ook de lengte van jouw nek kun je in overweging nemen als je een ketting kiest. Heb je bijvoorbeeld een erg korte nek of juist een dikke nek, dan is het niet verstandig om een chocker te kopen. Deze benadrukken de omvang en lengte van jouw nek op een ongunstige manier. Heb je een gemiddelde neklengte en -omvang, dan kun je uiteraard prima een chocker dragen. Reken dan wel zo’n 2 a 4 centimeter extra bij jouw nekomtrek op, om de juiste maat chocker te kopen. Jouw nekomtrek meet je gemakelijk met een meetlint of een touwtje.

Welke lengte en soort ketting bij jouw outfit?

Last but definitely not least: welke ketting kies je bij jouw outfit? Denk daarbij aan het materiaal van de kleding en aan de kleur, wanneer je een passende ketting uitzoekt. Maar waar je bij het afstemmen van je ketting op je kleding vooral op moet letten, dat is de halslijn van jouw kleding! Welke ketting bij welke halslijn? Hier zie je per halslijn de lengte en soort ketting die goed bij de kleding past!

Halslijn Boatneck: bij zo’n soort halslijn draag je lange kettingen met dikke kralen, die je eventueel meerdere malen om kan slaan. Klik op de foto’s om de Lange ketting magenta roze (links) of de Lange ketting infinity (rechts) te bekijken!

Halslijn Cowl: bij zo’n soort halslijn draag je vaak geen ketting, omdat deze weg valt in je shirt, of een te druk effect geeft. Daarom draag je bij zo’n shirt geen ketting, maar opvallende grote, lange oorbellen! Zoals de Roman Empire oorbellen (links) of de Oorbellen dreamcatcher (rechts).

  Halslijn Halter: bij zo’n soort halter halslijn draag je fijne, subtiele kettingen met kleine hangers. Dit soort kettingen vind je in de sieraden webshop, zoals de ketting wensbox (links) en de ketting zeeuwse knop (rechts).

   Halslijn Off-shoulder: bij zo’n soort halslijn draag je kettingen die asymmetrisch zijn en lekker de aandacht trekken, zoals de Ketting Dolce Luna (links) en de Nature Calls ketting (rechts).
   Tip: als er slechts 1 schouder ontbloot is, draag dan juist symmetrische kettingen!

    Halslijn Scoop: bij zo’n soort ronde halslijn draag je kettingen met veel volume. Een korte ketting met dikke, grove kralen is prachtig, zoals de ketting Black Copper (links). Of juist een ketting met veel hangers, zoals de Copper Forest ketting (rechts). Twee prachtige koperkleurige kettingen.

    Halslijn Square: bij zo’n soort vierkante halslijn draag je kettingen met hoekige hangers. Dat kunnen juist kettingen zijn die dezelfde hoeken hebben als je shirt, zoals de natuursteen ketting blauw (links). Of juist een ketting met andere soort hoeken, zoals de puntige en opvallende Turquoise Bay ketting (rechts).

     Halslijn Strapless: bij zo’n soort strapless en rechte halslijn draag je chokers: zeer korte kettingen die je om de hals draagt, zoals de unieke choker ketting black caesar (links). Je kunt ook korte kettingen die op het borstbeen vallen dragen, deze kettingen kunnen dan dikkere kralen of hangers bevatten, zoals de ketting natuursteen turquoise (rechts).

      Halslijn Sweetheart: bij zo’n soort hartvormige halsijn die je vaak bij een corset ziet, draag je korte kettingen waarbij de bedels of hangers erg gedetailleerd zijn en dus mooi de aandacht naar het borstbeen en de sleutelbenen trekt, wat een slank effect geeft, zoals de Ketting follow your heart (links) of de Tinkerbell time ketting (rechts).

      Halslijn Turtleneck: bij zo’n soort coll halslijn draag je mooie lange kettingen, die jouw lengte benadrukken. Bekijk bijvoorbeeld eens de Ketting ocean suède (links) met turquoise kralen en veters of schitterende de Ketting stormy weather (rechts) met bijpassende oorbellen.

        Halslijn V-neck: bij zo’n soort V-hals halslijn draag je kettingen die qua lengte mooi in de V vallen en die en subtiele maar toch zichtbare bedel hebben. Dit vind je terug in de Zilveren ketting natuursteen hanger (links) en in de verschrikkelijk leuke en populaire Tibetaanse uil ketting (rechts).

        Leave a Comment

        Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.